Vitamine B12 (Cobalamine) deficiëntie

Vitamine B12 deficientie is een ernstige aandoening die onbehandeld kan leiden tot invaliditeit en de dood. Omdat vitamine B12 betrokken is bij onder andere de vorming van DNA, de aanmaak bloedlichaampjes en een gezond zenuwstelsel, kunnen de klachten heel divers en ernstig zijn. Nog steeds sterven mensen onnodig aan een B12 of folaat deficientie (CBS, feb 2016).

Hoe vaak komt het voor?

In de Framingham Offspring B12 Study werd naar de prevalentie gekeken van vitamine B12 tekort (Tucker et al., 2000). Hier wordt gesproken over een tekort bij 17 % van de bevolking, waarbij de plasmawaarde <185 pmol/L is. Van die populatie heeft 39% een waarde van <258 pmol/L en 9 % een waarde van < 148 pmol/L. Deze cijfers worden gestaafd door een recent rapport van de Engelse NHS (Hunt, Harrington, & Robinson, 2014). Bij ouderen kan het tekort oplopen bij 20 tot 35% van de populatie.

Kinderen

Uit de onderzoeken blijkt ook dat vitamine B12 tekort niet alleen onder ouderen voorkomt, maar ook bij jongeren en zelfs bij kinderen.


X

Beleid B12 Institute naar aanleiding aangescherpte COVID-19 maatregelen

  1. Uw reis naar het B12 institute is noodzakelijke zorg, uw afspraak kan gewoon gecontinueerd worden.
  2. Zeg uw afspraak af, of laat omzetten naar telefonische / beeldbel intake -herhaalconsult als u klachten heeft!
  3. MONDKAPJES zijn bij ons verplicht. Doe deze al op voordat u het pand binnen gaat en de lift instapt.
  4. Houd alstublieft 1,5 afstand bij andere patiënten dan wel onze assistenten en de arts.
  5. Bij de arts kunt u het mondkapje veilig afzetten, tussen u en de arts zit 1,5 mtr ruimte en plexiglas te bescherming van de arts en uzelf.
  6. Als het noodzakelijk is dat u lichamelijk wordt onderzocht, zal de arts zich inpakken middels mondmasker en kap, handschoenen etc. Er wordt dan van u gevraagd tijdens het lichamelijke onderzoek veilig uw mondmasker op te zetten.
  7. Na elk consult worden de tafels in de dokterskamer schoongemaakt.

Dit beleid is al maanden bij ons van kracht en is wellicht strenger dan in andere ziekenhuizen, zeker wat betreft het gebruik van mondkapjes.

Hoewel geen heilige graal, het bewijs van de werking van mondkapjes is allang aangetoond. Wij vinden het onbegrijpelijk dat de mondkapjes-plicht, naast de 1,5 meter regel, niet méér wordt ingezet en gebruikt om de verspreiding van het virus te verminderen, zeker op plekken waar het druk is.

Ook is er al maanden duidelijk bewijs dat er besmettingen plaatsvinden VOORDAT de patient klachten heeft. Hierbij helpen mondkapjes naast de 1,5 meter maatregel.

Mondkapjes werken wel degelijk

Bewijs pre-symptomatische besmettingsoverdracht

Uitleg in Nederlands