Informatie voor verwijzers
Achtergrond: Het B12 institute is een ZBC zonder winstoogmerk en geeft tweede en derdelijns medisch specialistische zorg bij patiënten met een gerede kans/ vermoeden op een B12/ Foliumzuur deficiëntie. Na een strenge triage bij de eerste telefonische aanmelding, diagnosticeren wij zowel volwassenen als kinderen en kijken of daarnaast of andere ziekten voldoende zijn uitgesloten. Daarna stellen wij een behandeladvies op of stellen deze bij.
Als er gekozen wordt voor behandeling met injecties vindt deze behandeling niet bij ons plaats, dat vinden wij zonde van de zorgkosten. Vaak kunnen mensen zelf leren injecteren, via de huisartsenpraktijk of thuiszorg. Hierdoor zijn patiënten minder afhankelijk van onze specialist of de verwijzer/huisarts.
Ook zwangeren en vrouwen met een kinderwens (met een vermoeden van een B12 deficiëntie of familiare belasting B12 def. of zelf bewezen B12 def. ) en patiënten die een bariatrische chirurgische ingreep hebben gehad, zijn bij ons van harte welkom.
Daarnaast bieden wij medische professionals de mogelijkheid voor overleg middels een intercollegiaal consult. Zo kunnen we proberen een verwijzing naar het B12 institute te vermijden.
Verwijzen
U kunt uw patiënt op meerdere manieren naar ons verwijzen: via het ZorgDomein, het zorgmail-account of u kunt de verwijzen per brief aan uw patiënt meegeven. Vermeld in uw verwijzing uw verwijsvraag, medische voorgeschiedenis, klachtenbeeld, actuele medicatielijst en laboratoriumuitslagen, waaronder de laagst gemeten vitamine B12- en foliumzuurwaarde. Vermeldt u daarnaast ook de persoonsgegevens van uw patiënt, waaronder de naam, adresgegevens, telefoonnummer en indien bekend het e-mailadres.
ZorgDomein
Wij zijn o.a. te vinden onder:
– interne geneeskunde, Maag-Darm-Lever aandoeningen
– interne geneeskunde, endocriene aandoeningen
– interne geneeskunde, hematologisch aandoeningen
Zormail-account
b12institute@zorgmail.nl is het zorgmail-account van het B12 Institute, bestemd voor beveiligde communicatie tussen zorgverleners. U kunt via deze link uw patiënt verwijzen dan wel informatie vragen over uw eigen patient.
Algemene informatie / intercollegiaal consult
U kunt ons ook bereiken via 500114440@lms.lifeline.nl
artseninfo@b12-institute.nl: dit mailadres is bestemd voor het aanvragen van algemene informatie (en het aanvragen van een intercollegiaal consult) voor artsen, specialisten, huisartsen, apothekers en psychiaters/ psychologen. Intercollegiaal consult vindt plaats op de donderdagmiddag. Bent u dan niet beschikbaar dan kunnen concrete vragen via de mail beantwoordt worden. Ook zorgverzekeraars met vragen zijn van harte welkom. We maken graag een afspraak met u om onze werkwijze toe te lichten, de bestaande wetenschappelijke literatuur te bespreken en inzicht te geven in onze patiënten populatie.
Vermeldt in uw e-mail uw BIG-nummer en het telefoonnummer waarop u bereikbaar bent. Gebruik dit mailadres alleen om telefonisch overleg aan te vragen of voor algemene informatie. Stuurt u a.u.b. geen patiëntgevoelige informatie naar dit mailadres.
Mocht u als verwijzer of medebehandelaar willen overleggen over een patiënt die bij ons onder behandeling is, dan zijn wij bereikbaar via: b12institute@zorgmail.nl. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.
Spoedeisende klachten
Wij vragen patiënten bij spoedeisende klachten contact op te nemen met de huisarts of 112 te bellen. Onze kliniek is gesloten buiten kantooruren en op werkdagen (m.u.v. woensdag) alleen tussen 10 en 12 uur telefonisch bereikbaar.
Terugverwijzing naar verwijzer.
Na de intake stellen wij een behandelplan op of stellen wij deze bij. Als na een tijd de klachten van uw patiënt stabiel zijn en er geen (grote) veranderingen in de behandeling voorzien worden, verwijzen wij uw patiënt terug, mits u als huisarts/verwijzer de behandeling wilt overnemen. De tijd varieert per patient en klachtenbeeld. Sommigen met ernstige klachten t.g.v. een B12 deficientie hebben langere tijd nodig om te herstellen en stabiel te blijven. In de ontslagbrief stellen wij op de hoogte van de actuele behandeling, instructies over een eventueel afbouwschema in de toekomst en advies over de laboratoriumcontroles.