Wat is vitamine B12 en bij welke processen hebben we het nodig?

Vitamine B12 (cobalamine) is een in water oplosbare vitamine die het lichaam niet zelf kan aanmaken. B12 is een essentiële co-factor bij methyleringsprocessen (omzettingsprocessen) in de cel, waarbij onder andere folaat wordt omgezet. Dat proces is van groot belang bij onder andere de aanmaak van DNA, de aanmaak van rode bloedlichaampjes en een goede werking van het zenuwstelsel. Kortom, bij alles wat samenhangt met het hele cel-metabolisme.

Een tekort aan B12 heeft daarom een groot effect op meerdere systemen, en daardoor kunnen de klinische consequenties ernstig zijn. Dat is ook de oorzaak van de grote diversiteit aan symptomen van een B12 tekort.

Eenvoudig gezegd: er zijn verschillende stoffen nodig om een motor te laten draaien. Zodra er één stof minder beschikbaar is, hapert de hele motor.

Hoe werkt het?

De absorptie en het transport van vitamine B12 door het lichaam, verloopt ingewikkelder dan bij andere vitaminen. Dat wordt mede bepaald door de moleculaire structuur van B12.

Hieronder ziet u hoe het absorptieproces werkt.

Absorptieproces van B12 (Cobalamine)

Absorptieproces van vitamine B12 in het lichaam en de cel

Waar zit het in?

Omdat het lichaam vitamine B12 niet zelf kan aanmaken, moeten we het innemen. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten zoals vlees, vis, melk, boter, kaas en eieren. Daarom lopen mensen die weinig tot geen dierlijke producten binnenkrijgen een risico, zoals vegetariërs (matig risico) en veganisten (groot risico). Voor hen is het gebruik van B12 preparaten van groot belang. Maar ook daar kleven gevaren aan: Cyanocobalamine heeft een minder grote biologische beschikbaarheid in de cel dan hydroxocobalamine. Daardoor kan bij gebruik van Cyanocobalamine toch een tekort op celniveau kan ontstaan. Dat tekort is niet meetbaar: door het gebruik van Cyanocobalamine zullen de B12 waarden bij een bloedonderzoek op laagnormaal tot normaal liggen (Greibe, 2018). 

© 2018 B12 Institute Nederland | B12 Research Group Rotterdam


X

Beleid B12 Institute naar aanleiding aangescherpte COVID-19 maatregelen

  1. Uw reis naar het B12 institute is noodzakelijke zorg, uw afspraak kan gewoon gecontinueerd worden.
  2. Zeg uw afspraak af, of laat omzetten naar telefonische / beeldbel intake -herhaalconsult als u klachten heeft!
  3. MONDKAPJES zijn bij ons verplicht. Doe deze al op voordat u het pand binnen gaat en de lift instapt.
  4. Houd alstublieft 1,5 afstand bij andere patiënten dan wel onze assistenten en de arts.
  5. Bij de arts kunt u het mondkapje veilig afzetten, tussen u en de arts zit 1,5 mtr ruimte en plexiglas te bescherming van de arts en uzelf.
  6. Als het noodzakelijk is dat u lichamelijk wordt onderzocht, zal de arts zich inpakken middels mondmasker en kap, handschoenen etc. Er wordt dan van u gevraagd tijdens het lichamelijke onderzoek veilig uw mondmasker op te zetten.
  7. Na elk consult worden de tafels in de dokterskamer schoongemaakt.

Dit beleid is al maanden bij ons van kracht en is wellicht strenger dan in andere ziekenhuizen, zeker wat betreft het gebruik van mondkapjes.

Hoewel geen heilige graal, het bewijs van de werking van mondkapjes is allang aangetoond. Wij vinden het onbegrijpelijk dat de mondkapjes-plicht, naast de 1,5 meter regel, niet méér wordt ingezet en gebruikt om de verspreiding van het virus te verminderen, zeker op plekken waar het druk is.

Ook is er al maanden duidelijk bewijs dat er besmettingen plaatsvinden VOORDAT de patient klachten heeft. Hierbij helpen mondkapjes naast de 1,5 meter maatregel.

Mondkapjes werken wel degelijk

Bewijs pre-symptomatische besmettingsoverdracht

Uitleg in Nederlands