Wat is vitamine B12 en bij welke processen hebben we het nodig?

Vitamine B12 (cobalamine) is een in water oplosbare vitamine die het lichaam niet zelf kan aanmaken. B12 is een essentiële co-factor bij methyleringsprocessen (omzettingsprocessen) in de cel waarbij onder andere folaat wordt omgezet. Dit is van groot belang bij o.a. de aanmaak van DNA, de aanmaak van rode bloedlichaampjes en een goede werking van het zenuwstelsel. Kortom, bij alles wat samenhangt met het hele cel-metabolisme.

Een tekort heeft daarom een groot effect op meerdere systemen, als gevolg waarvan de klinische consequenties ernstig kunnen zijn. Dit bepaalt ook de grote diversiteit van de symptomen.

Heel eenvoudig gezegd: er zijn verschillende stoffen nodig om een motor te laten draaien. Zodra er één stof minder beschikbaar is, hapert de hele motor.

Hoe werkt het?

De absorptie en het transport van vitamine B12 door het lichaam, verloopt ingewikkelder dan bij andere vitaminen. Dat wordt mede bepaald door de moleculaire structuur van B12.

Hieronder ziet u hoe het absorptieproces werkt.

Absorptieproces van B12 (Cobalamine)

Absorptieproces van vitamine B12 in het lichaam en de cel

Waar zit het in?

Omdat het lichaam vitamine B12 niet kan aanmaken, moeten we het innemen.

Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten zoals: vlees, vis, melk, boter, kaas en eieren. Daarom lopen mensen met een verminderde inname van vitamine B12 een groot risico, zoals vegetariërs (matig risico) en veganisten (ernstig risico). B12 preparaten nemen is dus voor hen van groot belang, maar oook daar kleven gevaren aan: Cyanocobalamine heeft een verminderde biologiche beschikbaarheid in de cel dan hydroxocobalamine waardoor er toch een tekort op celniveau kan ontstaan waarbij de B12 waarden laagnormaal tot normaal liggen (Greibe, 2018).

© 2018 B12 Institute Nederland | B12 Research Group Rotterdam