Het voorkeursbeleid wordt ook wel het preferentiebeleid genoemd. Dit houdt in dat uw zorgverzekeraar 1 merk van een bepaald medicijn heeft gekozen als voorkeursmedicijn. Dit voorkeursmedicijn is het medicijn dat uw zorgverzekeraar vergoed.
Waarom is er een voorkeursmedicijn?
Dit voorkeursmedicijn is het goedkoopste medicijn in zijn soort. Het heeft dezelfde werking als de andere varianten. De apotheek geeft u het voorkeursmedicijn mee omdat uw zorgverzekeraar alleen dit medicijn vergoed. Mede door het voorkeursbeleid blijft uw zorgverzekering betaalbaar.
Wat is het voordeel?
Sinds de invoer van het voorkeursbeleid zijn de kosten van medicijnen flink gedaald. Hierdoor kunnen Nederlanders medicijnen krijgen voor de laagste prijzen in de westerse wereld.
Wat is het nadeel?
De relatief lage medicijnkosten hebben ook een nadeel: er is eerder een medicijntekort. Dat kan als gevolg hebben dat u vaker moet wisselen van medicijn. Dit zit zo: fabrikanten leggen kleinere medicijnvoorraden aan omdat ze minder winst opleveren. Is er een grotere vraag voor het medicijn dan het aanbod? Dan verkoopt de fabrikant de medicijnen eerst aan een land waar ze meer betaald krijgen voor hun medicijn.
Wat betekent dit voor u in de praktijk?
Uw zorgverzekeraar vergoedt zeer waarschijnlijk alleen de vitamine B12 ampullen van het merk Centrafarm. Als u toch de ampullen van het merk Takeda wilt ontvangen betaald u ondanks dat u een recept heeft de kosten zelf.
Ook de artsen van het B12 Institute hebben zich te houden aan het preferentiebeleid. Zij kunnen en mogen alleen Medische Noodzaak op het recept vermelden indien de patiënt bekend is met nier- en/of lever functiestoornissen, het een kind of zwangere betreft. Of als er een bewezen allergie of ernstige bijwerking opgetreden is bij het gebruik van de Centrafarm ampullen. Als u denkt in aanmerking te komen voor Takeda op basis van Medische Noodzaak (MN) ontvangen wij hier graag bewijslast van zoals bijv. resultaten allergie test van de dermatoloog/allergoloog.