Hieronder vindt u de link naar de ‘Guidelines for the diagnosis and treatment of Cobalamin and Folate disorders’, geschreven in opdracht van het British Committee for Standards in Haematology.

https://b-s-h.org.uk/guidelines/guidelines/diagnosis-of-b12-and-folate-deficiency

In deze guidelines staan een aantal zaken die wij belangrijk vinden en onderschrijven vanuit onze klinische ervaring. De belangrijkste zijn:

 • Vitamine B12 injecties i.m. hebben de voorkeur. Orale suppletie is bij veel patiënten onvoldoende werkzaam.
 • Naast de ‘klassieke Pernicieuze Anemie’ hebben de meeste patiënten met symptomatisch B12 tekort een niet-afwijkend bloedbeeld. Zij hebben dus geen anemie, geen verhoogde MCV. Deze patiënten hebben een functionele B12 deficiëntie en hebben baat bij vitamine B12 suppletie i.m.
 • B12 tekort komt voor bij alle leeftijdsgroepen.
 • Aangezien er nog weinig clinical trials zijn gedaan t.a.v. onder meer de frequentie van de behandeling van B12 deficiëntie, bieden de klinische ervaring, reeds gedaan onderzoek en de beschreven casuïstiek in de literatuur de belangrijkste uitgangspunten voor een behandeling.

X

Beleid B12 Institute naar aanleiding aangescherpte COVID-19 maatregelen

 1. Uw reis naar het B12 institute is noodzakelijke zorg, uw afspraak kan gewoon gecontinueerd worden.
 2. Zeg uw afspraak af, of laat omzetten naar telefonische / beeldbel intake -herhaalconsult als u klachten heeft!
 3. MONDKAPJES zijn bij ons verplicht. Doe deze al op voordat u het pand binnen gaat en de lift instapt.
 4. Houd alstublieft 1,5 afstand bij andere patiënten dan wel onze assistenten en de arts.
 5. Bij de arts kunt u het mondkapje veilig afzetten, tussen u en de arts zit 1,5 mtr ruimte en plexiglas te bescherming van de arts en uzelf.
 6. Als het noodzakelijk is dat u lichamelijk wordt onderzocht, zal de arts zich inpakken middels mondmasker en kap, handschoenen etc. Er wordt dan van u gevraagd tijdens het lichamelijke onderzoek veilig uw mondmasker op te zetten.
 7. Na elk consult worden de tafels in de dokterskamer schoongemaakt.

Dit beleid is al maanden bij ons van kracht en is wellicht strenger dan in andere ziekenhuizen, zeker wat betreft het gebruik van mondkapjes.

Hoewel geen heilige graal, het bewijs van de werking van mondkapjes is allang aangetoond. Wij vinden het onbegrijpelijk dat de mondkapjes-plicht, naast de 1,5 meter regel, niet méér wordt ingezet en gebruikt om de verspreiding van het virus te verminderen, zeker op plekken waar het druk is.

Ook is er al maanden duidelijk bewijs dat er besmettingen plaatsvinden VOORDAT de patient klachten heeft. Hierbij helpen mondkapjes naast de 1,5 meter maatregel.

Mondkapjes werken wel degelijk

Bewijs pre-symptomatische besmettingsoverdracht

Uitleg in Nederlands