Hoewel verschillende medici orale suppletie toepassen, beschouwen wij de werking daarvan als niet-wetenschappelijk bewezen. Feit is, dat vrijwel alle onderzoeken naar de werking van orale suppletie niet of nauwelijks zijn gerelateerd aan het klachtenbeeld van patiënten. Vaak wordt alleen gekeken of de bloedwaarden van B12 voldoende omhooggaan. En juist die bloedwaarden zijn nietszeggend na suppletie, ook volgens de NHG-richtlijnen: ‘Testen van B12 serum bloedwaarden na suppletie zien wij niet als zinvol.’ Tot nu toe is er ook nog geen direct vergelijkend onderzoek gedaan naar de werking van injecties en pillen bij de verbetering van klachtenbeeld. Overigens zijn B12 pillen niet wetenschappelijk gevalideerd. Dat vinden wij een groot probleem. Zie verder onze reactie op het NHG standpunt.

De artsen van het B12 Institute hebben veel patiënten met B12 tekort gezien en behandeld. Ook staan wij via patiënten-fora in contact met duizenden anderen. Wij zien dat pillen of smelttabletten soms helpen, maar op de lange termijn en bij ernstige klachten (vooral neurologische en psychische) niet.

Uit onderzoek en uit onze klinische ervaring blijkt dat het toedienen van hydroxocobalamine injecties i.m. de meest superieure behandeling van B12-deficientie is, zeker in het geval van duidelijke neurologische en psychische klachten. Dit is dan niet voor niets al jaren de Gouden Standaard behandeling bij B12 deficiëntie. Deze behandeling maakt de omzetting naar methylcobalamine en adonesylcobalamine mogelijk. Bovendien is hydroxocobalamine door haar ingewikkelde moleculaire structuur een opruimer van (cyanide) toxines. Het B12 Institute NL heeft geregeld overleg met Zweedse specialisten en onderzoekers. Zij werken samen met psychiaters en neurologen en zetten juist geen pillen in bij duidelijke klachten ten gevolge van B12 deficiëntie.

Laat u zich dus niet overhalen door de paar positieve persoonlijke verhalen die u hoort. In ons expertise- en behandelcentrum nemen wij nooit het risico onvoldoende in te zetten op een behandeling. Uw herstel is daarvoor te belangrijk. 

Soms doen verhalen de ronde over problemen die mensen zouden hebben met methylering. De cijfers daarover kloppen niet en de suggestie dat methylcobalamine pillen een ‘actieve’ overdracht van B12 bevorderen, is niet wetenschappelijk onderbouwd.Wij ervaren deze verhalen als verkooptruc van producenten van actieve B12 pillen. Wij zien soms mensen die langere tijd methylcobalamine injecteerden beter opknappen en sterker worden met hydroxocobalamine injecties. Juist in het methyleringsproces spelen er ook andere factoren mee, zoals de folaat waarden van een patiënt.

Andere onderliggende factoren die aanhoudende klachten veroorzaken zijn bijvoorbeeld: schildklierproblematiek, Ziekte van Lyme, koper deficiëntie of een oversuppletie van vitamine B6 waarbij men klachten krijgt die lijken op een B12 deficiëntie. Herstel van een tekort met behoorlijke klachten vergt helaas tijd en geduld.

© 2016 Clara Plattel, B12 Research Institute Nederland, Rotterdam

Disclaimer: Wij verkopen geen vitamines, vitamine B12-injecties, ampullen, pillen of smelttabletten. Wij worden ook niet financieel ondersteund door externe partijen, bedrijven of andere industriële ondernemingen.