LESA | NHG bepaling mei 2018 laboratoriumdiagnostiek B12 deficiëntie

In mei 2018 is er een nieuwe bepaling LESA laboratoriumdiagnostiek gepubliceerd. Deze richtlijn vinden wij nog niet ideaal, zo geven wij nooit een proefbehandeling met orale suppletie in combinatie met duidelijke (neuro)klachten omdat de effectiviteit van deze behandeling niet wetenschappelijk is bewezen, maar er staan wel een bepaling in die een goede richting geeft aan de diagnostiek en behandeling van B12 patiënten. 

We noemen als belangrijkste:

Bij een laag normale waarde van het totaal vitamine B12-gehalte (150-250 pmol/L) of het actief vitamine B12-gehalte (20-35 pmol/L) wordt bepaling aanbevolen van het methylmalonzuurgehalte. Een normale MMA waarde sluit een deficiëntie echter niet uit.

Ergo:

  • Patiënten met duidelijke B12 gerelateerde klachten een MMA bepaling laten doen om te kijken of ze ‘echt’ een B12 deficiëntie hebben terwijl hun waarden al beneden de 150 pmol/L is, draagt bij aan uitstel van een adequate behandeling en vertraging in herstel.
  • Ruimte om een proefbehandeling starten met een B12 waarde tot 250 pmol/L 

NB: Bij een B12 deficiëntie met duidelijke (neurologische) klachten waarbij een snelle stijging van de bloedspiegel gewenst is, zijn injecties de beste optie. Dit vindt ook de NHG. Dit is om vertraging in de behandeling en dus vertraging in het herstel te voorkomen.

Er zit vaak meer ruimte in een richtlijn dan artsen soms denken.

X

Beleid B12 Institute naar aanleiding aangescherpte COVID-19 maatregelen

  1. Uw reis naar het B12 institute is noodzakelijke zorg, uw afspraak kan gewoon gecontinueerd worden.
  2. Zeg uw afspraak af, of laat omzetten naar telefonische / beeldbel intake -herhaalconsult als u klachten heeft!
  3. MONDKAPJES zijn bij ons verplicht. Doe deze al op voordat u het pand binnen gaat en de lift instapt.
  4. Houd alstublieft 1,5 afstand bij andere patiënten dan wel onze assistenten en de arts.
  5. Bij de arts kunt u het mondkapje veilig afzetten, tussen u en de arts zit 1,5 mtr ruimte en plexiglas te bescherming van de arts en uzelf.
  6. Als het noodzakelijk is dat u lichamelijk wordt onderzocht, zal de arts zich inpakken middels mondmasker en kap, handschoenen etc. Er wordt dan van u gevraagd tijdens het lichamelijke onderzoek veilig uw mondmasker op te zetten.
  7. Na elk consult worden de tafels in de dokterskamer schoongemaakt.

Dit beleid is al maanden bij ons van kracht en is wellicht strenger dan in andere ziekenhuizen, zeker wat betreft het gebruik van mondkapjes.

Hoewel geen heilige graal, het bewijs van de werking van mondkapjes is allang aangetoond. Wij vinden het onbegrijpelijk dat de mondkapjes-plicht, naast de 1,5 meter regel, niet méér wordt ingezet en gebruikt om de verspreiding van het virus te verminderen, zeker op plekken waar het druk is.

Ook is er al maanden duidelijk bewijs dat er besmettingen plaatsvinden VOORDAT de patient klachten heeft. Hierbij helpen mondkapjes naast de 1,5 meter maatregel.

Mondkapjes werken wel degelijk

Bewijs pre-symptomatische besmettingsoverdracht

Uitleg in Nederlands