LESA | NHG bepaling mei 2018 laboratoriumdiagnostiek B12 deficiëntie

In mei 2018 is er een nieuwe bepaling LESA laboratoriumdiagnostiek gepubliceerd. Deze richtlijn vinden wij nog niet ideaal, zo geven wij nooit een proefbehandeling met orale suppletie in combinatie met duidelijke (neuro)klachten omdat de effectiviteit van deze behandeling niet wetenschappelijk is bewezen, maar er staan wel een bepaling in die een goede richting geeft aan de diagnostiek en behandeling van B12 patiënten. 

We noemen als belangrijkste:

Bij een laag normale waarde van het totaal vitamine B12-gehalte (150-250 pmol/L) of het actief vitamine B12-gehalte (20-35 pmol/L) wordt bepaling aanbevolen van het methylmalonzuurgehalte. Een normale MMA waarde sluit een deficiëntie echter niet uit.

Ergo:

  • Patiënten met duidelijke B12 gerelateerde klachten een MMA bepaling laten doen om te kijken of ze ‘echt’ een B12 deficiëntie hebben terwijl hun waarden al beneden de 150 pmol/L is, draagt bij aan uitstel van een adequate behandeling en vertraging in herstel.
  • Ruimte om een proefbehandeling starten met een B12 waarde tot 250 pmol/L 

NB: Bij een B12 deficiëntie met duidelijke (neurologische) klachten waarbij een snelle stijging van de bloedspiegel gewenst is, zijn injecties de beste optie. Dit vindt ook de NHG. Dit is om vertraging in de behandeling en dus vertraging in het herstel te voorkomen.

Er zit vaak meer ruimte in een richtlijn dan artsen soms denken.